Història
La Fundació Pere Relats fa més de 35 anys que gestiona residències d'avis al Poblenou de Barcelona
L’any 1972 es va crear al barri del Poblenou de Barcelona el Grup de Vells i Malalts, amb l’objectiu d’atendre les persones que estaven soles.
Aquests grups estàven formats per diferents voluntaris de les parròquies del barri. L’impulsor del grup era el jove capellà Pere Relats.
Tot i la seva mort l’any 1973, el grup va seguir treballant fins aconseguir obrir una Residència per als avis i àvies del barri l’any 1974. L’any 1975, per tal de consolidar i ampliar el projecte es va fundar l’Associació Pere Relats per a ancians, de la que en va ser el primer president el Sr. Jaume Batlle.
Des dels primers moments sempre hem tingut clara la visió inicial: que la gent gran pugui quedar-se al seu barri, a prop dels amics i familiars, i que hi trobi un ambient acollidor i potenciador de les pròpies aptituds individuals. A més, amb la creació de la Fundació Pere Relats l’any 1998, s’ha aconseguit recuperar l’esperit inicial d’atenció a les persones grans més marginades i excloses de la societat.
Durant aquests anys el somni inicial s’ha anat reforçant i ampliant amb la creació de noves residències i la professionalització de l’atenció i els serveis prestats.
Gràcies a l’ajut de moltes persones i institucions, actualment l’Associació disposa d’una residència assistida i la Fundació disposa d’una residència assistida i un centre de dia.
Patronat
Els òrgans de govern els formen les següents persones:
Fundació Pere Relats
- Montserrat Carrés – Presidenta
- Mercè Montolio – Vicepresidenta
- Jaime Ozores – Secretari
- Josep Bou – Tresorer
- Francesc Romeu – Vocal
- Xavier Zaragoza – Vocal
- Robert Edo – Vocal
- Gabriel Carrió – Vocal
- Maria Jesús Prades – Vocal
Associació Pere Relats
- Gerard Bota – President
- Francesc Romeu – Vicepresident
- Maria Jesús Prades – Secretaria
- Joan Cañisá – Tresorer
Equip de treball
Unides vetllem per una atenció plena
Atenció directa
Missió, visió i valors corporatius
Aprovats l'abril del 2018 a nivell d'entitat
Missió
La Fundació Pere Relats és una entitat sense finalitat de lucre que té per objecte l’ajut i l’assistència a les persones grans, a les persones que no es poden valer per elles mateixes, així com a les persones amb disminució física i sensorial, mitjançant l’acolliment, tant residencial com en centre de dia, per tal de millorar la qualitat de la seva vida.
El nostre model de funcionament està basat en una atenció integral a les persones residents i al seu entorn, amb un tracte individualitzat i tenint en compte les seves circumstàncies personals, socials i econòmiques.
L’entitat va néixer a partir de la vocació de servei i de voluntariat d’un grup de persones membres de les comunitats parròquials del Poblenou, així com dels capellans responsables d’aquestes parròquies.
Visió
Volem oferir uns serveis de qualitat, adaptats tant a les situacions actuals com futures de les persones ateses, així com a les circumstàncies socials i econòmiques de cada moment.
La nostra voluntat és fer arribar l’oferta de serveis al major nombre de persones que els puguin necessitar, i per tant fem una aposta ferma pel creixement de l’entitat, tant pel que fa al nombre de places disponibles, com en l’actualització i renovació dels espais existents, des d’un punt de vista tècnic i de confort.
Volem esdevenir referents en el desenvolupament i implementació d’un model d’atenció personalitzada. En aquest projecte, creiem indispensable l’aportació de les persones que es relacionen amb la Fundació des de qualsevol àmbit, especialment dels nostres professionals, a partir del treball col·laboratiu i la innovació, de la gestió i la transferència del coneixement i del compromís ètic.
Valors corporatius
Model de funcionament
El Model de Funcionament de la nostra entitat rau en donar una atenció especial a les persones, de forma individualitzada i sense deixar mai de costat la seva socialització. Per poder avançar en aquest model de funcionament hem posat en marxa dos projectes de llarga durada que ens ajudaran a seguir aquest camí:
Projecte 01
Per un costat el Model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP) i el seu sistema Dementia Care Mapping (DCM) consistent en l’observació del les persones ateses per tal que d’aquesta sistematizació se’n puguin treure conclusions i canvis que millorin el seu benestar.
Projecte 02
Per un altre costat un Espai de Reflexió Ètica que ens faci, cada dia, molt conscients de que treballem amb persones que mereixen especial atenció.
Documentació
Treball final de Postgrau
- “Com Pere Relats ajuda al nostre relat” (PDF)
Elaborat per Isabel Roca Gubieras, cursant l’any 2015 el postgrau: Humanització i atenció espriritual en societats plurals
Treball final de màster
- “Fomentando las relaciones interpersonales” (PDF)
Elaborat per Ibon Núñez Gomez, cursant l’any 2016 el Màster de Psicogerontologia de la UB
- “Proceso de duelo en una residencia de personas mayores en aislamiento” (PDF)
Elaborat per Ibon Núñez Gomez, cursant l’any 2020 el Máster en intervención en duelo, pérdida y trauma (Institut IPIR/IL3-Universitat de Barcelona)
Premis
- Millor pòster de les Setenes Jornades Interdisciplinars Catalanes de Residències de Gran” Presentat amb el nom OBRINT LES PORTES A LES EMOCIONS DE LES PERSONES AMB DEMÈNCIA (2013)
- Millor pòster de les Quartes Jornades Interdisciplinars Catalanes de Residències de Gran” Presentat amb el nom BENEFICIS QUE APORTA LA MUSICOTERÀPIA EN LA RESIDÈNCIA (2009)
- La postal més creativa – ACRA” Presentada amb el nom de RECICLAR PER L’ARBRE DE NADAL. (2009)
- “Per a la millora del benestar i la qualitat de vida de la gent gran – ACRA” Presentada amb el nom DE LA RADIONOVEL.LA A LA LECTURA FÀCIL. (2007)
- “A la qualitat en l’atenció a la gent gran – ACRA” Presentada amb el nom UNA NOVA CONCEPCIÓ DEL RECURS ASSISTENCIAL (2005)
Presentacions
- “Lo meu és cantar – Cas clínic de l’impacte de la musicoteràpia a través del DCM” a la segona jornada d’atenció centrada en la persona d’ACRA (2016)